Mi is a különbség a mantra és az ima között?

Azért tartottam fontos kérdésnek, hogy megértsük a különbséget, mert nagyon sokszor találkoztam már azzal, hogy megkérdezték, hogy mi is az a mantra. Vagy egyszerűen csak azt mondták imádkozom a málán, de nem. A szó szanszkrit eredetű. Jelentése “gondolkodni”ez a man- szógyökből származik, manjaté szó eredeti jelentése gondol volt, ebből alakult ki a mántrasz (szent szöveg) jelentés. A -tra toldalék etimológiájáról már eltérőek a vélekedések. Egyszer az eszköz, tehát a mantra szó szerinti jelentése “a gondolkodás eszköze”. Más magyarázat szerint a -tra toldalék jelentése “oltalom”. Egy harmadik magyarázat szerint a mantra az elménktől való felszabadítás eszköze. Itt a trayoti (mint a Tantra esetében) a “megszabadulás”.

A nyugati valláskultúrából adódóan egyesek szerint ezek imák, és a keresztény vallásban ugyanúgy mint például a buddhizmusban is a felsőbb erőkkel való kapcsolatba lépéshez szükséges fohászként értelmezik. A különbség, hogy a mantra ritmusos ismételgetése fizikailag is hat az emberi szervezetre, míg a kereszténységben az ima nem ezt szolgálja.

Ebből is látszik a szanszkrit mantrák lényege a rezgés, a hangok energiája, tartománya a fontos. A mantrákra vonatkozó utasítások általában megmondják, hogy hogyan és mennyiszer kell egy adott hatás eléréséhez ismételnünk őket. Ezeknek a számolására használjuk a málákat. Így juthatunk a szent rezgések jótékony hatásaihoz és érhetjük el a hozzájuk kapcsolódó pozitív tartalmakat és meditációs állapotot.

Ezen kívül, az imáknál inkább a jelentésük a lényeges, mintsem a szavaik hangjainak pontos kiejtése, rezgetése. Nyugodtan lefordíthatóak saját nyelvünkre a megértéshez, nem fognak veszíteni az erejükből. Egy mantrával ez nem tehető meg vagy ha igen akkor is továbbra is eredeti nyelven ismételjük és nem a jelentés lesz a lényeges.